Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

Hol működik a készülék? Saját lakáson belül minden helyiségben.

Mi kell a készülék felszereléséhez? A lakásba való bejutás biztosítása, lakás és kapukulcs.

Milyen papírok szükségesek a jelentkezéskor? Orvosi igazolás, gyógyszerlista, jövedelemnyilatkozat.

 

Házi segítségnyújtás

Hogyan igényelhető a házi segítségnyújtás? Saját kezdeményezésre, de kérheti a háziorvos, vagy a lakókörnyezetből bárki, aki ellátatlan, idős vagy szociálisan rászoruló emberről tudomást szerez. Az igény benyújtható szóban vagy írásban a területileg illetékes házi segítségnyújtó szolgálatnál.

Miben tudnak segíteni? Segítségnyújtás a tisztálkodásban, étkeztetés, gyógyszer felírtatás, kiváltás és kiadagolás, ügyintézés, segítségnyújtás a háztartási munkákban, bevásárlás, lakókörnyezeti higiénia megtartásában való közreműködés.

Mikor jönnek segíteni? Hétköznapokon 8 és 16 óra között történik az ellátás, az igénybe vevővel előre egyeztetett időpontban.

Takarítást lehet-e kérni? Önállóan nem, csak gondozási tevékenység közvetlen környezetének rendbetételét, ha nincs család vagy privát segítség.

 

Derűs Alkony Gondozóház

Átmeneti elhelyezést nyújtó intézményi ellátás, idősek gondozóháza

Azonnal be lehet-e kerülni a gondozóházba, mennyi a várakozási idő? Várakozási idő általában női elhelyezés esetén 1-3 hónap, férfi elhelyezése esetén 3-6 hónap. Az egyágyas elhelyezés ennél több várakozási időt vehet igénybe.

Milyenek az elhelyezés körülményei? Egy és kétágyas, komfortos, nővérhívóval felszerelt szobákban történik az elhelyezés.

Bevihetem az otthonba a saját bútoraimat? Szobáink bútorozottak, ezért saját bútor behozására nincsen lehetőség.

Kimehetek-e az otthonból haza vagy vásárolni és mikor jöhetnek látogatni hozzám? Amennyiben állapota megengedi, minden ellátottunk szabadon elhagyhatja az intézményt, akár vásárolni vagy hazalátogatni szeretne. Az intézménybe érkező látogatókat 9-19 óra között várjuk.

 

 

Idősek klubja, nappali ellátás

Mennyit kell fizetnem, ha klubtag szeretnék lenni? A III. kerületi Önkormányzat átvállalja az idősek helyett a nappali ellátás térítési díját, így a klubtagság ingyenes. Ritkán előfordulhat egy-egy olyan program pl. kirándulás, múzeumlátogatás, melynek van költsége.

Ha klubtag leszek, kötelező minden rendezvényen részt vennem? Természetesen nem, viszont érdemes minél többször belátogatni a klubba, mert a sokszínű programkínálat segít megőrizni a testi és mentális egészséget, közösségben eltöltött aktív nyugdíjaskor lehetőségét kínálja a klubtagoknak.

 

Étkeztetés

Hol igényelhetem az étkezést? Az étkezést mindig a területileg illetékes idősek klubja vezetőjénél lehet igényelni.

Hogyan történik a befizetés? Első alkalommal, amint a megállapodást megkötötték azonnal be lehet fizetni, a későbbiekben egy előre meghatározott napon, az idősek klubjában van lehetőség ebéd befizetésre.

Hogyan tudom lemondani a megrendelt ételt, ha pl. beteg lettem, és helyben étkezéssel vagy elvitellel kértem az ebédet? Az ebédet telefonon vagy személyesen lehet lemondani, 3 napos átfutási idővel.

 

Otthoni Szakápolás

Mi a teendő az ellátás során bekövetkező állapot romlás esetén? Minden kérdéses esetben szakorvoshoz kell eljutni a legrövidebb időn belül, mert ápolói szinten a beteg állapotáért felelősség nem vállalható. Szállítás mentővel családorvosi megrendelés alapján lehetséges.

A beteg ellátásához szükséges eszközöket kinek kell beszerezni? Sebellátás esetén, a kötszerek beszerzése a beteg feladata, melyet családorvosa, illetve a szakorvos receptre kiír számára, az ellátási szükséglet meghatározásával.